ТАНТРА И КУНДАЛИНИ ЙОГА

„… Ерата на Водолея. Това е краят на юношеството на човечеството. Но всеки юноша трябва да изпита определени болки на растежа и да премине през периоди на борби и битки, за да се настрои по своя потенциал на зрял човек. През десетилетията, които ни предстоят, ще изживеем изключително важни промени във всички области на живота – обществото, психиката и душевността, физическото ни тяло и материалните условия. Усетът, който имаме за себе си, за нашата отговорност и способностите ни, радикално ще се промени. Вместо да вижда себе си като прашинка, превъзнасяща се с велики илюзии, човекът ще започне да се възприема като физическо тяло-носител, свързано с неизчерпаемия извор на Съзнанието, Вселенския Разум, който е енергия. Новият прилив на енергии за еволюцията на човека ще пречисти и отнесе със себе си старите понятия за индивида и личността и ще наложи нови принципи и цели в живота ни. Смисълът на съществуването и неговата стабилност ще гравитират около понятието „хармония между индивидуалната душа и вселенската душа”. Ще ни се наложи да създаваме такъв начин на живот, който да бъде в състояние да разгръща нашите най-висши способности за доближаване до Космичното съзнание. Всички тантристки учения  предлагат такъв начин на живот, основан на Садхана: Метод, целящ развитието и единението на тялото, ума и духа. …..
..Символът на Ерата на Водолея е жена, носителка на Истината. И нейния девиз е „Зная, затова вярвам”. А това означава, че всички духовни истини от най-дълбоката древност трябва да бъдат опитани в нашия индивидуален човешки живот, преди да ги приемем за свое убеждение и верую.” Ананд Шараби из „Саняс в пътя на Тантра”

Каквито и теории да развиваме, приемаме или отхвърляме, важна е единствено опитността, от която да се поучим и да продължим напред. В този смисъл, ясно е за всички, че йога е преди всичко практика, а какво, защо, как – да –  може да задоволи нуждите на нашия ум.
И докато някои методи предлагат отричане и оттегляне в подходяща среда, то има и други методи, които предлагат – напротив – пълно потапяне в живота, с всичко, което му се предлага, за да се изживее всеки миг цялостно. Такива са средствата на Кундалини Йога по учението на Йоги Баджан, създадена за нуждите на заетия човек, подходяща за нуждите на западния тип човек – забързан, разпилян, стресиран.
Кундалини йога – Методът – е едно практическо приложение на Науката за енергията, целта на което е да пробуди енергията-съзнание, потенциално присъстваща в човека и в този смисъл, като отправна точка в науката Кундалини йога като техника е трансформацията на тялото като микро-космос, тъй като човека е отражение на макрокосмоса.

Прилагат се на практика техники за освобождаване на стреса, страховете и създадените поведенчески модели, за да се освободи пространство за по-смел избор на щастие – нашето рождено право.
Практиките са фини, понякога доста динамични, друг път леки и неусетни и включват движения, динамични и статични пози, ритъм, дишане, звук, релаксация и медитация. Всеки път практиките са различни, но в крайна сметка целим един ефект, а именно синхронизиране и балансиране на цялото. В чисто физически и биохимически план се работи за здрава нервна, хормонална и всички други системи.

Кундалини е космическата мощ, присъстваща във всяко живо същество и двигател на цялостната еволюция на съзнанието. Пробуждането и канализирането на тази енергия към по-висшите центрове на човешкото съзнание е целта на всички практики, свързани с Кундалини йога.
Кундалини е нашия потенциал и целта на Кундалини йога е неговото разгръщане;  разцъфването на един нов човек – себе си, спонтанен,  осъществен – истински човек, живеещ Живота със свободна воля, любов и осъзнатост.

Изживяванията на всеки са индивидуални (подтиквани от съзнавани или несъзнавани отпечатъци от минали действия, думи и мисли), така че не бива да се сравняваме, а просто да се наблюдаваме. По време на практиката, опитът Е от значение, а не теоретизирането и философстването – храна за ума.
Както става ясно, работи се с подсъзнанието, което се стремим да осветлим, така че всякакви емоции, възникнали по време на практиката, е препоръчително да се изразяват, за да се освободим от тях.

Comments are closed.