АНАНД ШАРАБИ

ScreenHunter_03 Apr. 21 12.01

Жан-Жак Ригу с духовното име Ананд Шараби е психотерапевт, основател на Федерацията “Тантра Кундалини Йога”. Той е специализирал в областта на хуманистичната и трансперсоналната психология. Посветил е повече от 30 години на изучаването и практикуването на ученията от  традицията Тантра и е бил последователно ученик на Йоги Бхаджан и Ошо, двама големи съвременни тантрически майстори, които са допринесли най-много за влиянието на тази традиция в западния свят. Изследванията и опита на Ананд Шараби в областта на трансперсоналната психология, го подтикват да изгражда мостове между тантрическата традиция и новите подходи към човешкото същество, предложени от съвременната психология. Този синтез на традицията Тантра и  внесените техники от психологията и психотерапията характеризира модерните групови терапии, с които той работи в продължение на повече от 20 години във Франция и в чужбина. През 1986 г. Ананд Шараби основава училището по Тантра, което  е придобило международна репутация и всяка години стотици хора го посещават, за да работят върху себе си в стремежа си да вървят напред.

Ананд Шараби е автор на две книги: “Саняс в пътя на Тантра” и “Тантра йога и Кундалини Йога” (публикувани от изд. Леда). И съвсем не на последно място е форматор на екип от фасилитатори и терапевти, обучени в училището по Тантра  и специализирали в различни допълнителни дисциплини (психоанализа, NLP, кинезиология, холотропно дишане …).

В България на наше разположение е Ваня – Баджан Кор, фасилитатор и терапевт, какато и обучител на преподаватели по кундалини йога във Франция и България. Тя всяка година провежда тематични стажове, обучителни програми и терапевтични сеанси в България. Последният едноседмичен семинар се проведе тази госина в с. Лозен от 17 до 24 април – “Тантра Кундалини йога – Пътят на съзнанието” / повече информация можете да намерите в “Новини и Събития”.

Ананд ШарабиВсяка година Ананд Шараби провежда така наречената Бяла Тантра, която поради силния и трансформативен ефект е достатъчно да се практикува веднъж, два пъти в годината.
Обикновено Май месец той идва в България, за да сподели с нас тази опитност. Той ръководи сесиите по Бяла Тантра, като всички са наредени в прави и успоредни линии, по двойки с лице един срещу друг, за да се създаде мощно магнитно поле, за целите на себеусъвършенстването. Във Франция обикновено Бяла тантра се провежда края на януари и края на юли, като стажът в края на юли е едноседмичен и се нарича Тантра Алхимия с идеята да трансформираме „оловото в злато”J, да увеличим светлото за сметка на тъмното, да разширим съзнанието за сметка на подсъзнанието

 

Comments are closed.